Меню Затваряне

Изисквания към файловете за печат

За постигане на максимално добро качество на отпечатаните изображения и елиминиране на евентуални грешки е препоръчително да се спазят някои определени изисквания към подготовката на файловете за печат.

Файлови формати: TIFF, JPG, PSD, PDF, EPS, AI, CDR.
Всички файлове да са в CMYK цветово пространство. 
TIFF файлове – да не съдържат маски, пътища, слоеве и да бъдат записани с LZW компресия;
EPS и AI файлове – текстовете в документа да бъдат конвертирани в криви;
PSD файлове – слоевете с текст да бъдат растеризирани;
CDR файлове – текстът конвертиран е в криви, снимките в документа да са CMYK формат.

При подготовка на файлове за арт печат и фотографии, спазвайте същите изисквания, като тук не е задължително да конвертирате в CMYK. Фотопринтерите поддържат RGB и даже е желателно да се използва то, тъй като покрива доста по-голямо цветово пространство и има по-добра разработка в полутоновете. Ако използвате определен цветови профил, моля уведомете ни! Имайте предвид че  мониторите показват само RGB (sRGB) цветове и обикновено, това което виждате, не е точно същото като това което излиза на печат, особенно ако конвертирате в CMYK. Причината е че, че RGB цветовете са по-живи и искрящи. За предпочитане е изображението да бъде без вграден цветови профил, тъй като програмите за печат използват профили създадени специално за различните медии които се използват.

Не ИНТЕРПОЛИРАЙТЕ по-ниските резолюции до препоръчителните. Това води до влошаване на крайния резултат на изображението.

Мащаб

Уверете се, че създавате вашите файлове пропорционално на крайния резултат. Желателно е ние също да знаем мащаба, който ползвате, например 1:1, 1:5, 1:10. За растерни изображения, които са с големи размери, можете да ползвате мащаби 1:5 или 1:10. За изображения, които ще се гледат отблизо, за предпочитане е мащаб 1:1. При използване на  векторна графика, имайте предвид, че мащабът влияе отрицателно на гладкостта на кривите, т.е. за предпочитане е мащаб 1:1.

Резолюцията на растерните изображения
Изборът на резолюция или разделителна способност цели да решите в коя точка вече няма да се виждат пикселите в изображението. За да направите това, трябва да имате предвид две неща:

• разстоянието от което се гледа изображението
• метод на печат и медията която се използва
Разстоянието от което се гледа изображението е най-важният фактор при вземането на решение за необходимата ви резолюция. Методът на печат и материалът могат леко да променят желаната резолюция, но разстоянието за гледане може да означава разликата между 300dpi и 1dpi. То се отразява на необходимата ви разделителна способност, защото, колкото сте по-далеч от изображението, толкова пикселите стават по-малки. Един билборд рядко се гледа внимателно, така че резолюция от 20-50 dpi вероятно ще е напъно достатъчна. 

Но ключовия момент е да се вземе предвид колко далеч ще бъде зрителят. Ето една малка таблица, която да ви помогне да вземете решение за подходяща резолюция. Тя се основава на човек с добро зрение.

WordPress Tables Plugin

Изисквания към файловете за рязане

За елиминиране на евентуални грешки е препоръчително да се спазят някои определени изисквания към подготовката на файловете за рязане.

Векторни файлови формати: PDF, EPS, AI, CDR.
PDF, EPS и AI файлове – текстовете в документа да бъдат конвертирани в криви;
CDR файлове – текстът конвертиран е в криви.

Да няма пресичащи се обекти, усукани точки в кривата и препокриващи се. Имаите предвид, че ако имате обект запълнен в цвят и този обект има контур, то в случая имате два контура един върху друг и плотера ще реже два пъти на едно и също място, което води до прорязване на подложната хартия и изкривяване на медията.

Какво представлява контурното рязане?

Контурното рязане е процес на отпечатване на изображение или набор от изображения и след това, с помощта на специализирано устройство за рязане, части от това изображение да бъдат изрязани по определена форма. Такъв пример е отпечатване и изрязване на стикери върху самозалепваща се медия. 

За да направете това, подгответе файл в който пътят за изрязване е на отделен слой и е със специален спот цвят “CutContour” както е показано на изображението. Ако не можете да се справите, просто поставете пътеката на отделен слой във файла като кръстите този слой “CUT” и ние ще подготвим останалото.

Когато изображението е с фон е желателно този фон да бъде раздут с минимум 1,5 мм. Съвремените режещите плотери са изключително точни при изрязване, но винаги има риск при най малкото изместване на медията да се получи светване от цвета на медията. Рздувката ще гарантира че изрязания обект ще е с равномерен фон от всички страни.